Qui som?

 

L’Observatori de la Qualitat Lingüística està adscrit a dues comissions de la Secció Filològica: a la Comissió d’Estandardització pel que fa al projecte científic i a la Comissió d’Infraestructura i Corpus Lingüístics pel que fa al funcionament tecnològic.

La Comissió d’Estandardització està formada per Ramon Sistac (president), Oriol Camps, Isidor Marí, Vicent Martines, Brauli Montoya, Vicent Pascual, Vicent Pitarch, Miquel Àngel Pradilla i Mila Segarra.

La Comissió d’Infraestructura i Corpus Lingüístics està formada per Nicolau Dols (com a president de la Secció Filològica), Oriol Camps, Mercè Lorente, Vicent Martines, Manuel Pérez Saldanya, Pere Quetglas i Joaquim Rafel.

Oriol Camps

Oriol Camps

Director del projecte

 

Llicenciat en filologia catalana (1986), té una àmplia experiència en l’àmbit de la correcció i l’assessorament lingüístic. Ha treballat com a corrector a l’Avui i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i ha dirigit durant 26 anys els serveis lingüístics de Catalunya Ràdio; els sis últims combinant-ho amb l’assessorament al conjunt de la CCMA. Va ser un dels creadors i coordinadors del portal ésAdir i ha participat en diferents projectes d’anàlisi de llengua oral.

És autor de Parlem del català (1994) i Gèneres i estils als mitjans de comunicació (2002), i també de diferents articles publicats en revistes especialitzades. Ha impartit nombrosos cursos i conferències sobre llengua catalana i mitjans audiovisuals.

És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 2016. Forma part de la Comissió d’Estandardització de la Secció Filològica i coordina l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació. Justament arran d’un encàrrec de la Secció Filològica, comença a preparar les bases de l’Observatori de la Qualitat Lingüística el gener de l’any 2020.

Jaume Salvanyà

Jaume Salvanyà

Tècnic lingüístic

 

Llicenciat en filologia catalana (1999), ha treballat com a corrector i assessor lingüístic a Flaixbac i Flaix FM i en diferents programes de TV3. Ha participat també en revisions de doblatges i ha col·laborat com a traductor amb diferents agències i editorials.

És autor de 1001 curiositats del català parlat i escrit (2018) i redactor del Diccionari del català col·loquial: Dubtes davant del micròfon (2009). Ha publicat també diferents articles sobre el llenguatge col·loquial i ha participat en diferents jornades i seminaris.

A l’Institut d’Estudis Catalans ha format part, entre altres projectes, de la Gramàtica de la llengua catalana i del Diccionari Essencial de la llengua catalana. S’incorpora a l’Observatori de la Qualitat Lingüística l’octubre de l’any 2020.

El desenvolupament d’aquest web ha anat a càrrec de Ferran Cabellos, del Servei de Recursos Digitals de l’IEC. L’aplicació amb què l’Observatori analitza les seves mostres ha estat supervisada pel cap de projecte Xavier Torrents, del Servei d’Informàtica de l’IEC.

Han col·laborat amb l’Observatori: Laura París (estudiant en pràctiques, 2023) i Laia Sala (estudiant en pràctiques, 2023).